Виявлена найбільша структура Всесвіту

2013-01-14

/Files/images/most-distant-quasar.jpg

Астрономи виявили найбільш відому структури Всесвіту, скупчення активних галактичних ядер, яка простягається 4 млрд світлових років від початку до кінця.

Структура великої групи квазарів (LQG) – це набір ядер галактик, які дуже світяться і живляться від надмасивної центральної чорної діри. Ця група настільки велика, що кидає виклик сучасній космологічній теорії, говорять дослідники.

«Поки важко зрозуміти масштаби цього LQG. Ми можемо сказати цілком певно, що це найбільша структура, яку ще ніколи не бачили у всьому Всесвіті», – відзначив провідний науковець Роджер Clowes з Університету Центрального Ланкаширу в Англії.

«Це надзвичайно цікаво, оскільки це суперечить нашому сучасному розумінню масштабів Всесвіту», – додав він.

Квазари є найяскравішими об'єктами у Всесвіті. Протягом десятиліть астрономи знали, що вони, як правило, збираються у величезні групи, деякі з яких понад 600 мільйонів світлових років завширшки.

Але рекордна квазар-група знаходиться на іншому масштабі в цілому. Знайденв LQC складається з 73 квазарів і протяжністю близько 1,6 мільярда світлових років у більшості напрямків, хоча воно становить 4 млрд. світлових років в поперечнику в найширшому місці.

Для прикладу Чумацький шлях – близько 100 тис. світлових років завширшки.

Нововиявлений LQC настільки величезний, що за існуючою теорією не мав би існувати. Зокрема, розрахунки показують, що структури понад 1,2 мільярда світлових років не повинні існувати.

Джерело: foxnews.com

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi