На Марсі вчені знайшли старовинну гідросистему

2013-01-25

/Files/untitled.GIF

На Марсі зроблено два важливі відкриття, що свідчать про наявність на планеті в минулому розвиненої гідросистеми, яка могла сприяти зародженню життя.

Перше відкриття зроблене Європейським космічним агентством (ESA) за допомогою штучного супутника планети Mars Express Orbiter. Цей апарат провів стереозйомки долини Релл – ділянки нагір’я Земля Прометея, де раніше були зафіксовані схожі на канали структури. Знімки підтвердили, що це висохле русло річки з притоками, яка збирала дощову воду і несла її близько 1 500 км у гігантський басейн рівнини Еллада.

Інше відкриття зробило Національне аерокосмічне агентство США (NASA) за знімками, отриманими орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter. Спектроскопічна зйомка виявила на дні кратера Маклафлін 2,2 км глибиною і 92 км діаметром ознаки відкладень карбонатів і глинястих мінералів, характерних для дна водойм. Знахідка з високою ймовірністю вказує на те, що в далекому минулому кратер був наповнений водою.

На Марсі зроблено відразу два важливі відкриття, що свідчать про наявність на планеті в минулому розвиненої гідросистеми, яка могла призвести до зародження життя.

Перше відкриття зроблено Європейським космічним агентством (ESA) за допомогою штучного супутника планети Mars Express Orbiter, пише gazeta.ua.

"Цей апарат провів стереозйомку з високим дозволом долини "Релл" - ділянки нагір'я "Земля Прометея", де раніше були зафіксовані схожі на канали структури. Знімки підтвердили, що це висохле русло ріки з притоками, яка збирала дощову воду і несла її близько 1500 км у гігантський басейн рівнини "Еллада", - зазначає видання.

Передбачається, що русло, яке досягало 7 км завширшки і 300 м завглибшки, було утворено водою у Гесперійську марсіанську геологічну еру, яка завершилася від 3,5 до 1,8 мільярда років тому. Навколо русла виявили також чимало структур, характерних для проходження бруду і льоду.

На думку дослідників, вони утворилися вже в наступну за гесперійською амазонійську еру, яка, згідно з археологами, триває й досі.

Інше відкриття зробило Національне аерокосмічне агентство США (NASA) по знімках, отриманих орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter. Спектроскопічна зйомка виявила на дні кратера Маклафлін 2,2 км глибиною і 92 км діаметром ознаки відкладення карбонатів і глинистих мінералів, характерних для дна водойм. Знахідка з високою ймовірністю вказує на те, що в далекому минулому кратер був наповнений водою.За матеріалами gazeta.ua

Кiлькiсть переглядiв: 86

Коментарi