На нових екзопланетах може бути вода

2013-04-24

/Files/eks.jpg

Пошуки близнюка Землі серед екзопланет виявили два багатообіцяючих об’єкти. На думку астрономів, ці планети знаходяться у так званій населеній зоні, обертаючись навколо своєї зірки на такій відстані, що на їх поверхні може існувати рідка вода.

“Це найвірогідніші кандидати на звання населеної планети”, – заявив Біл Борукі, який очолює групу астрономів, що працює з орбітальним телескопом “Кеплер”, запущеним НАСА в 2009 році.

Ця космічна обсерваторія підтвердила існування вже понад 100 нових екзопланет за межами Сонячної системи. Обидві нові планети входять до групи з п’яти, що обертаються навколо зірки Kepler-62, що трохи менша, холодніша і старша за наше Сонце. Вона розташована в сузір’ї Ліра.

“Кеплер” був запущений в 2009 році і став першою спеціалізованою орбітальною обсерваторією, призначеною для пошуку екзопланет. Його камери ловлять найдрібніші зміни в потоці випромінювання зірки, викликані проходженням її диском планет цієї системи.

У січні 2013 року астрономи, які працюють з “Кеплером”, дійшли висновку, що в спостережуваному Всесвіті існує не менше 17 мільярдів планет. Їх діаметр перевищує земний у півтора раза, і їх розміри вказують на те, що планети належать до так званої земної групи, тобто мають тверду поверхню і не є газовими гігантами типу Юпітера або Сатурна.

Кiлькiсть переглядiв: 89

Коментарi