Фахівці NASA шукатимуть позаземні цивілізації у новий спосіб

2018-10-23

/Files/images/desktop_m3Kh_12920055.jpeg

Досі дослідники космосу робили акцент на пошуку біологічних слідів життя на інших планетах, з'ясовували, чи присутні там вода й атмосфера. А тепер, за повідомленням фахівців NASA, вивчатимуть і техносигнали.

Фахівці NASA шукатимуть позаземні цивілізації у новий спосіб

Йдеться про лазерне випромінення, хімічні речовини в атмосфері тощо, пише газета Експрес.

Для цього науковці вже розробили спеціальну шкалу, за якою оцінюватимуться ознаки присутності розвинутої цивілізації. А допомагатимуть у цьому космічні кораблі та телескопи з чутливими сенсорами.

— Чи вже фіксувалися техносигнали, за якими тепер стежитиме NASA?

— Два роки тому австралійський радіотелескоп Australian ASKAP прийняв потужний радіосигнал із сузір'я Лева, — розповідає Володимир Кажанов, астрофізик, науковий співробітник Харківського планетарію. — Цей імпульс дуже нагадує техногенний. Але його потужність у місці виходу мала б перевищити енергію Сонця у сотні разів. Отже, якщо цей сигнал — штучний, а не природний (наприклад, це не вибух зірки), то може бути результатом діяльності високотехнологічної цивілізації.

Менш потужні імпульси вже фіксувалися приладами на Землі ще на початку цього століття. Їх називають швидкими радіоспалахами — Fast Radio Bursts (FRB). За однією з версій, вони мають штучне походження і є проявом активності позаземних цивілізацій, які посилають нам сигнали, намагаючись у такий спосіб заявити про себе.

— Чи можливо встановити місце, з якого долетів сигнал?

— Так, це стало можливим лише нещодавно — із запуском потужних позаземних телескопів, завдяки яким учені здатні вивчати Всесвіт у реальному часі. Чотири роки тому астрономи NASA впродовж семи годин фіксували радіоімпульси із сузір'я Водолія, із відстані 5,5 мільярда світлових років від Землі. А влітку позаминулого року німецькі вчені зафіксували 10 FRB з нашої галактики.

Тепер, коли "космічні нишпорки" працюватимуть у різних напрямах (фіксуватимуть не лише звичні радіосигнали, а й лазерне випромінення, хімічні речовини в атмосфері тощо), в астрофізиків з'явиться можливість розвивати версію інопланетного розуму комплексно.

Кiлькiсть переглядiв: 198

Коментарi